Houtbescherming
Wat is houtbescherming?
Hout en houtproducten kennen vele verschillende toepassingen in zowel de woningbouw als monumenten, tuinhuisjes, opslagschuren, loodsen etc. Iedere houtsoort heeft specifieke eigenschappen met bijbehorende voor- en nadelen. Weersomstandigheden, ongedierte en schimmels kunnen de duurzaamheid van hout sterk aantasten. Om de houtaantasting te voorkomen en de duurzaamheid te waarborgen, is effectieve houtbescherming essentieel. Bescherming tegen vocht, ter voorkoming van schimmels, en bescherming tegen insecten is daarbij van groot belang.
Wat doen de NVPB-leden?
NVPB-leden die actief zijn op het gebied van houtbescherming, houden zich bezig met het inspecteren, rapporteren en adviseren en indien nodig de bestrijding van hout aantastende insecten en zwam en daarnaast veelal ook met houtherstel en vochtverdrijving. Bij houtinsecten gaat het om soorten als de gewone houtwormkever, huisboktor, bonte knaagkever en spinthoutkever. Bij de sanering van zwam, worden met name kelderzwam, huiszwam, poriënzwam en plaatjeszwam bestreden. Ook voor oppervlakteschimmels die voorkomen in woningen kunt u terecht bij de NVPB-leden voor een advies voor de bestrijding ervan en hoe een klimaat verkregen kan worden waarbij schimmels niet kunnen ontwikkelen.
Dankzij de uitgebreide kennis van NVPB helpen zij bij het realiseren van effectieve houtbescherming met mogelijk minder bestrijdingsmiddelen. Dit resulteert in een gezonder leefklimaat en een beter milieu.
NVPB-leden die actief zijn in houtbescherming inspecteren, rapporteren, adviseren en bestrijden indien nodig houtaantastende insecten en schimmels. Daarnaast bieden zij vaak ook herstelwerkzaamheden en vochtbeheersing aan. Bij houtinsecten gaat het om soorten zoals de houtwormkever, huisboktor, bonte knaagkever en spinthoutkever. Voor zwambestrijding zijn kelderzwam, huiszwam, poriënzwam en plaatjeszwam de meest voorkomende. Ook bij schimmels op oppervlakten binnenshuis kunnen NVPB-leden adviseren over bestrijding en een schimmelwerend binnenklimaat.
Dankzij hun uitgebreide kennis helpen NVPB-leden bij het realiseren van effectieve houtbescherming met minder bestrijdingsmiddelen. Dit draagt bij aan een gezonder leefklimaat en een duurzamer milieu.
Certificaat IPM Houtbescherming
Voor bedrijven die zich specialiseren in houtbescherming binnen monumentale panden en cultureel erfgoed is er het IPM Houtbeschermingscertificaat. Opdrachtgevers in de monumentenzorg hechten veel waarde aan de deskundigheid van bedrijven die werken aan kwetsbare, historische panden. Het is cruciaal dat bestrijding van insecten en zwammen op een zorgvuldige en schadevrije manier gebeurt.
Om deze vakkundigheid te waarborgen, is in samenwerking met het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB) en de uitvoeringsrichtlijn 5001 van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) een IPM Houtbeschermingsmodule en -certificaat ontwikkeld. Dit certificaat toont aan dat bedrijven volgens erkende richtlijnen werken, wat hen onderscheidt in de markt.
Een register van gecertificeerde IPM Houtbeschermingsbedrijven is beschikbaar voor opdrachtgevers die verzekerd willen zijn van kwaliteit. Voor meer informatie over de certificeringseisen kunt u contact opnemen met de Stichting KPMB.
Certificaat IPM Houtbescherming
Voor bedrijven die zich specialiseren in houtbescherming binnen monumentale panden en cultureel erfgoed is er het IPM Houtbeschermingscertificaat.
Om vakkundigheid te waarborgen is op basis van het keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB) in combinatie met de uitvoeringsrichtlijn 5001 Houtaantasting van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) een module en certificaat IPM Houtbescherming ontwikkeld. Dit certificaat toont aan dat bedrijven volgens erkende richtlijnen werken, wat hen onderscheidt.
Een register van gecertificeerde IPM Houtbeschermingsbedrijven is beschikbaar voor opdrachtgevers die verzekerd willen zijn van kwaliteit. Voor meer informatie over de certificeringseisen kunt u contact opnemen met de stichting KPMB.
Wat doet de Hout Commissie?
De NVPB heeft een actieve Hout Commissie. Deze commissie zorgt voor uitwisseling van relevante ontwikkelingen op het gebied van houtconservering en –verduurzaming. De commissie onderhoudt daarnaast contacten met KPMB en stichting ERM over certificering op het gebied van houtconservering en -verduurzaming. Ook is de Hout Commissie het aanspreekpunt voor NVPB-leden voor inhoudelijke vragen. Samengevat houdt de commissie zich bezig met het volgende:
- Certificering IPM Houtbescherming
- Opleiding en examinering voor houtbescherming
- Toekomstige (verwachte) ontwikkelingen in actuele middelenpakket
- Ontwikkeling van nieuwe technieken en methoden op het gebied van houtbescherming