Extranet
Actueel
Nieuws en publicaties
IPM Knaagdierbeheersing
Kalender overlast en aanpak
Werken als plaagdierbeheerser
Leden
Organisatie
Over de NVPB
Missie en visie
Organisatiestructuur
Ledenoverzicht
Gedragscode
Plaagdieren
Plaagdieren
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen
Houtbescherming
Houtbescherming
Hout Commissie
RCE-folders
Contact
Contact
Lidmaatschap
Zoek naar:
Menu
Actueel
Leden
Organisatie
Plaagdieren
Houtbescherming
Contact
Woelratten
Home
>
Plaagdieren
>
Woelratten
De woelrat is een zeer veel voorkomend plaagdier in waterrijke streken in land- en tuinbouwgebieden. In Zuid-Limburg komen ze echter ook voor op plaatsen die ver van het water verwijderd zijn. Bijnamen voor de woelrat zijn "molmuis" en "zwarte waterrat".
Een woelrat is te herkennen aan een grijsbruine tot zwart gekleurde vacht en stompe snuit, in de vacht verborgen oren en ogen en een gedrongen bouw. Een volwassen woelrat kan 15 tot 22 cm lang worden exclusief hun staart van 7 tot 10 cm lengte. De vrouwtjes hebben gemiddeld 3 tot 4 nesten jongen per jaar. Ieder nest heeft ongeveer 4 à 5 jongen die na 3 maanden geslachtsrijp zijn. Inclusief hun winterslaap leven zij ongeveer 18 maanden. Binnen die periode kunnen zij echter wel voor een groot aantal nakomelingen zorgen. Woelratten zijn goede gravers en zeer goede zwemmers. Hun schuilplaatsen zijn dan ook vaak te vinden in waterrijke streken. De schuilplaatsen worden aan de slootkant zelf gegraven en vormen een zeer uitgebreid gangenstelsel (soms van 100 meter). In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten. Zij leven van de ondergrondse plantendelen van knol- en bolgewassen en wortels. Zo zijn bijvoorbeeld aardappels, bloembollen, witlof, peen en de wortels van jonge bomen zeer populair. Met name in jonge boomgaarden richten zij dan ook veel schade aan.
Preventie
Wanneer ontdekt wordt dat er woelratten actief zijn of men wil voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zullen rietkragen, stro, afval, feitelijk alles dat enige dekking kan bieden bij de slootkanten moeten worden verwijderd. Het is echter niet aan te bevelen om als niet-deskundige teveel zelf tegen de woelratten te ondernemen. Daarvoor kunt u het beste een deskundige ongediertebestrijder in de hand nemen.
Deskundige hulp
Loopt het werkelijk de spuigaten uit en vormen de woelratten een ware plaag? Vraag dan een vakman om in te grijpen. Sommige middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen die in het bezit zijn van een bewijs van deskundigheid.
Een deskundig ongediertebestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit logo betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Berdrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Zij bestrijden die hinderlijke woelratten, maar ook andere plaagdieren voor u met middelen die zijn toegelaten en die het milieu zo weinig mogelijk belasten.
Plaagdieren
Plaagdieren
Aziatische tijgermug
Bedwants / wandluis
Bijen
Bloedluis
Boktor
Broodkever
Duiven
Eikenprocessierups
Faraomier
Huiskrekel
Huisstofmijt
Kakkerlakken
Knaagkever (bonte)
Mieren
Mijten
Mollen
Motten
Muggen
Muizen
Muskusrat
Oorworm
Pissebedden
Ratten
Vliegen
Vlooien
Wespen
Woelratten
Zilvervisjes of ovenvisjes
Zwammen
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen