De Kakkerlak

Recent werd Etten-Leur geteisterd door de Argentijnse kakkerlak, de Blabtica dubia Serville. De gemeente heeft bij de bestrijding van de kakkerlakken een professioneel plaagdiermanagementbedrijf ingeschakeld. Dit bedrijf is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) en tevens gecertificeerd voor het Keurmerk Plaagdiermanagement.

Deze Argentijnse kakkerlak komt normaal gesproken niet voor in Nederland. In ons land komen de Duitse en Oosterse kakkerlak voor als dierplaag. Dit levert doorgaans een hardnekkig probleem op voor zowel particulier als bedrijf. Informatie over dit plaagdier en het beheersen hiervan, treft u in deze editie van de Allemaal Beestjes.

Waar komt de kakkerlak voor?

Kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen. Ze kunnen dus o.a. in de verpakkingen van tropische producten zitten. Ook kunnen ze voorkomen in verhuisdozen, inpakdozen van de supermarkt, tweedehands goederen of witgoed en zelfs in elektronica en gehuurde videobanden. Kakkerlakken kunnen ook simpelweg meeliften met kleding of bagage. Kakkerlakken komen zeer algemeen voor in centraal verwarmde gebou-wen, levensmiddelen producerende bedrijven en aan boord van schepen. In ons land komen in huizen de Duitse en Oosterse kakkerlak voor als plaag.

Hoe herken ik een kakkerlak?

De lengte van diverse soorten kakkerlakken varieert van minder dan 1 centimeter tot wel 6 tot 8 centimeter voor bepaalde reuzensoorten. Kakkerlakken hebben lange gevoelssprieten, een op de rug gezien eironde en verticaal afgeplatte lichaamsvorm, en zijn meestal bruin tot zwart. Ze kunnen vaak zeer snel lopen, zelfs over het plafond, de muren en andere gladde oppervlakten. Kakkerlakken zijn lichtschuw en zoeken daarom een donkere schuilplaats. Wanneer deze schuilplaats ook warm en vochtig is, kunnen zij gemakkelijk overleven. Kakkerlakken zijn taai en sommige soorten kunnen tien tot veertig dagen zonder eten.

Wat is de overlast?

Kakkerlakken eten bijna alles. Met de schimmels, bacteriën en andere micro-organismen die zij met zich meedragen kunnen zij (het voedsel van) huisdieren en mensen besmetten. Bovendien verspreiden ze een onaangename geur en komen ze door snelle voortplanting in grote aantallen voor. Met name riool, toilet en af-voerputjes zijn plaatsen met een aangename plaatsen voor de kakkerlak. Het is duidelijk dat deze beestjes onhygiënisch zijn en een plaag moet altijd worden voorkomen.

Hoe snel planten kakkerlakken zich voort?

Kakkerlakken staan bekend om hun snelle voortplanting, al hangt de hoeveelheid kakkerlakken in een eipakket af van de soort. De snelheid van ontwikkeling hangt af van de omgeving, vooral de temperatuur en het voedselaanbod. Een vrouwelijke kakkerlak draagt ongeveer dertig kakkerlakken in een eipakket, die na 3 tot 5 weken door haar worden afgezet. Een kakkerlakkenechtpaar kan, bij optimale omstandigheden, in één jaar in theorie 400.000 nakomelingen krijgen.

Hoe kan ik een plaag voorkomen?

Voor professioneel advies over het beperken van de kans op een plaag in uw concrete situatie, kunt u een lid van NVPB inschakelen. Met deze algemene maatregelen, kunt u de kans op kakkerlakken overlast beperken:

• Controleer uw goederen op kakkerlakken voordat u deze in huis haalt;

• Houd uw woning of productieomgeving goed schoon;

• Berg uw voedsel en afval goed op zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen;

• Gebruik bij voorkeur afsluitbare voorraadbussen;

• Zoek vochtbronnen en ‘schakel deze uit’;

• Maak kieren, naden en doorvoer-openingen van leidingen dicht;

• Laat vochtige thee- en vaatdoekjes niet liggen;

• Verwarm de keuken en badkamer niet onnodig veel; hier kunt u vooral ’s nachts op letten;

• Ventileer en lucht veel!

Hoe kan ik een plaag verhelpen?

Een deskundig plaagdiermanagement bedrijf kan de overlast van een plaag bij u wegnemen. In het geval van kakkerlakken zal gebruik worden gemaakt van de zogenoemde lokaasgel. Met een speciaal doseerpistool wordt de gel aangebracht in alle mogelijke schuilplaatsen. De gebruikte lokaasgel blijft voor kakkerlakken lange tijd aantrekkelijk. Het is dus belangrijk om het bestrijdingsmiddel de tijd te geven zijn werk te doen. Mogelijk is daarna nog een nabehandeling nodig. De lokaasgel is een middel dat speciaal door de overheid is goedgekeurd en alleen door daartoe speciaal opgeleide bestrijdingstechnici mogen worden gebruikt.

Hoe vind ik een deskundig plaag-diermanagementbedrijf?

Alle leden van de NVPB zijn deskundig op het gebied van plaagdiermanagement. U kunt de leden herkennen aan het NVPB logo. Daarnaast kunt u op de website van de NVPB per provincie inzichtelijk krijgen welk bedrijf uw probleem kan oplossen.

Over de NVPB

De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) kent haar oorsprong meer dan 40 jaar geleden en staat garant voor goede service, hoogwaardige kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de NVPB

download hier De Kakkerlak