Externe Publicaties

Brief ILT inzake buitengebruik rodenticiden

In de onderstaande brief van ILT aan professionele plaagdiermanagementbedrijven wordt nader ingegaan op het toezicht op het buitengebruik van rodenticiden. Hierin wordt verduidelijkt dat rodenticiden om gebouwen en voedselopslagplaatsen alleen mogen worden ingezet voor rattenbeheersing, indien een bedrijf daarvoor gecertificeerd is. Deze verplichting geldt sinds 1 juni 2017. De stichting KPMB is schemabeheerder van het vereiste certificaat "IPM rattenbeheersing". Voor meer informatie over het certificaat zie de website van KPMB.

Klik hier voor de brief van ILT.
 


Samenwerking loont bij effectieve bestrijding van plaagdieren

Wat is de eerste stap, wie heeft welke rol en wat kunt u van collega-ondernemers verwachten bij de bestrijding van plaagdieren in bijvoorbeeld winkelcentra?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) een praktisch document ontwikkeld met informatie over een effectieve aanpak van een gezamenlijke bestrijding.

Handreiking ‘Het werkt beter om samen plaagdieren te bestrijden’
Klik hier voor het bijbehorende persbericht dat door de NVWA is uitgegeven.


Rapport European Biocidal Products Forum van Cefic, Europese belangenorganisatie Chemie Cefic:

Het European Biocidal Products Forum van Cefic, Europese belangenorganisatie Chemie Cefic, heeft een rapport uitgebracht over het belang van rodenticiden en biociden met als doel om zo de reikwijdte van het gebruik hiervan te schetsen en een overzicht te geven van de maatregelen die een duurzaam gebruik van rodenticiden bevorderen. 

Dit is de link naar het rapport

Gedrukte exemplaren zijn verkrijgbaar bij de EBPF secretariaat (e-mail: rbr@cefic.be).

Komt u wel eens een Aziatische Boktor tegen?

De regels voor het vaststellen en opheffen van een bufferzone bij de vondst van een Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis) zijn aangepast.

Dat heeft de Europese Commissie besloten. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) licht de nieuwe maatregelen in een brief toe aan de Tweede Kamer.

Lees hier verder voor de brief.

NVPB-lid PCS Europe over 'muizenbestrijding in de Tweede Kamer'

Met een bijdrage aan het item 'Muizen in de Tweede Kamer' was NVPB-lid PCS Europe op 10 januari 2012 te zien op TV West. Bijzondere aandacht in dit item ging uit naar de ontwikkeling op het gebied van lokaasvrij monitoren en bestrijden.

Om het filmpje te bekijken, klikt u hier verder.
Website: TV West

Henk Westbroek op stap met NVPB-lid Marcel Berends

NVPB-lid Marcel Berends van AMB ongediertebestrijding is met Henk Westbroek op stap geweest. Dit programma heet Westbroek! in Leersum en is uitgezonden op 11 oktober 2011.

Wilt u deze aflevering zien? Klik dan hier.

Nieuws uit de media

De Volkskrant, 29 april 2011

Bladluis, eikenprocessierups, paardenkastanjemineermot. Geen voorjaar meer zonder plaag. 'Maar wat is een plaag? Als de mensen er last van hebben?'
Leen Moraal, de insectenman van Nederland en verbonden aan het onderzoeksinstituut Alterra is aan het woord.

Geïnteresserd in het artikel? Lees dan hier verder.