Vaste zomergasten zijn iets verlaat

Vaste zomergasten zijn iets verlaat

PERSBERICHT 17 augustus 2010
ALLEMAAL BEESTJES OVER ……………………….. ZOMERGASTEN

Vaste zomergasten zijn ‘iets’ verlaat

Wespen, muggen en vliegen……. ze gelden als min of meer ‘vaste’ zomergasten. In uw naaste omgeving bent u ze ongetwijfeld al tegengekomen. Door de koude start van het jaar loopt de natuur echter iets achter op schema. Dat betekent dat het aantal insecten – en daarmee ook de mogelijke overlast - in de komende twee tot drie weken kan gaan toenemen. Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk. Daarom doen wij u graag wat tips aan de hand om overlast zoveel mogelijk te beperken.

‘t Is alsof de duvel ermee speelt. Op een zonnig terras geniet u van een ijsje of een andere verkoelende zoetigheid. En dan zijn ze er: wespen.  Ze hebben een neus voor zoete stoffen. In de directe omgeving van  mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. Een wespensteek is bovendien zeer pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk. Vooral wanneer het slachtoffer in de mond gestoken wordt, of wanneer sprake is van overgevoeligheid voor het wespengif. Een wesp steekt als hij zich bedreigd voelt. In tegenstelling tot de bij kan één enkele wesp tot 10 keer steken.

Overlast te lijf
Door etenswaren zoveel mogelijk af te dekken en op te ruimen, voorkomt u dat de wesp zich ‘genodigd’ voelt om uw tafeltje te bezoeken. De bekende wespenvanger, bestaande uit bijvoorbeeld een jampotje met zoetigheid met daarop een papieren trechter, werkt over het algemeen ook goed. Wespen worden bovendien aangetrokken door zweet en zoete luchtjes van zonnecrème en parfum. Gebruik van deze producten moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Hebben wespen zich in uw naaste omgeving ‘genesteld’ – bijvoorbeeld in de spouwmuur van uw woning - sluit dan nooit de uitgang(en) van het nest af. Wespen zoeken dan een andere uitgang en niet zelden doen ze dat binnenshuis. Om van de overlast van wespen af te komen, schakelt u bij voorkeur een professioneel plaagdierbestrijder in. 

En dan de mug
In de buitenlucht, op terrassen en balkons zijn muggen uiterst hinderlijk, laat staat wanneer de muggen zich in huis bevinden. Vooral steekmuggen irriteren ons. Met hun hinderlijke gezoem wanneer we proberen te slapen en de rode, jeukende bulten bij het opstaan.  Steekmuggen ontwikkelen zich, afhankelijk van de soort, in stilstaand of bewegend water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort 'snorkel' van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij 'poppen' waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen. Na het acclimatiseren in de relatief droge omgeving gaan de vrouwtjes op jacht, op zoek naar bloed. Een muggenbult ontstaat door speeksel dat de mug bij het steken als het ware naar binnen ‘spuugt’. Ons lichaam reageert daarop door antistoffen aan te maken.  Bij overlast van muggen in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis plassen bevinden. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmd, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar muggen kunnen volgroeien. Wat te denken van te nat gehouden potplanten of zelfs de vissenkom?

Heel veel muggen?
Wanneer het bij een enkele mug blijft is er geen probleem. Een krant of een vliegenmepper doet wonderen, evenals de klamboe of de elektrische muggenstekker. Van muggen is bovendien bekend dat ze de geur van citroen en ui slecht verdragen. Maar wat te doen wanneer er voortdurend tientallen muggen tegelijk in het huis rondcirkelen? Dan wordt het tijd om een vakkundig plaagdierbestrijder in te schakelen. 

En dan de vlieg
Dikke, harige, hinderlijke vliegen. Ze kunnen zich op beschutten plaatsen, zoals bijvoorbeeld keukens, opslagplaatsen, zolders, kruipruimte en stallen, ongestoord ontwikkelen. Gevolg is dat zij in aantal toenemen en dat, zodra de omstandigheden hiervoor gunstig zijn, zij gezamenlijk in staat zijn vele eieren af te zetten. Bij voorkeur in mesthopen, vuilnisemmers, maar ook in de aarde van planten. De vleesvlieg is daarnaast veel te vinden in rottende stoffen, zoals kadavers. Een vlieg kan 600 tot 2000 eitjes leggen in series van 100-150 stuks. De hele ontwikkeling van de vlieg, van ei tot volwassen vlieg kan, onder gunstige omstandigheden, binnen 1 tot 3 weken rond zijn. Bij warm weer kan dit tot een ware vliegenplaag leiden. Net als vele dieren kan ook de vlieg bacteriën bij zich dragen, met alle gevaar voor de volksgezondheid van dien. Voedingsmiddelen moeten dan ook altijd goed afgesloten worden bewaard. Ook het verwijderen van etensresten is vanzelfsprekend van belang. Horren voor geopende ramen en deuren kunnen gebruikt worden om vliegen te weren. Verder kunnen vliegenmeppers, elektrische insectenvangers of spuitbussen de problemen in de hand houden. Het is van belang altijd eerst de gebruiksaanwijzing te lezen en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. Ontstaat er een ware plaag van rondbrommende vliegen, dan is het tijd voor deskundige hulp. Een professionele plaagdierbestrijder is herkenbaar aan het NVPB-logo. Dit logo geeft aan dat de betreffende onderneming lid is van de Nederlandse Vereniging voor Plaagdiermanagement Bedrijven. Dankzij de landelijke dekking van deze organisatie is er altijd wel een NVPB-lid bij u in de buurt om u van de overlast af te helpen. Geniet u van een plezierig vervolg van de zomer!

NVPB
Een deskundig ongediertebestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit logo betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Zij bestrijden die kakkerlakken, maar ook andere plaagdieren voor u met middelen die zijn toegelaten en die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Meer informatie vindt u op www.nvpb.org. Hier vindt u ook de lijst met aangesloten bedrijven.