Opleiding

Opleiding tot plaagdierbeheerser

Als plaagdierbeheerser is geen enkele dag hetzelfde. Je pakt de overlast van plaagdieren (ongedierte) en houtaantastende organismen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bestrijden van ratten- en muizenplagen of het bestrijden van houtworm.

Als plaagdierbeheerser heb je kennis van o.a. biologie, wetgeving, Integrated Pest Management (IPM) en weet je hoe je bestrijdingsmiddelen kunt inzetten. Daarnaast leer je hoe je risico-inventarisatieplannen kunt opstellen en hoe je het belang hiervan kunt overbrengen op de opdrachtgever.

De opleiding tot plaagdierbeheerser is specifiek ontworpen om professionals de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om plaagdieren effectief en op verantwoorde wijze te bestrijden. Dit vak vraagt om een grondige kennis van zowel diersoorten als hun gedrag, alsook van de verschillende methoden en technieken die beschikbaar zijn voor plaagdierbeheersing.

De opleiding kan zowel als voltijd- als deeltijdopleiding worden gevolgd, en bestaat vaak uit een combinatie van klassikale lessen, online modules, praktijktrainingen en stages.

Wij hebben regelmatig contact met vertegenwoordigers van de volgende overheidsinstanties:

De duur van de opleiding varieert, maar meestal duurt deze tussen de 6 maanden en 2 jaar, afhankelijk van het niveau en de gekozen vorm van de opleiding.

Na het afronden van de opleiding tot plaagdierbeheerser ontvang je een certificaat, dat je kwalificeert om als professioneel plaagdierbeheerser aan de slag te gaan. In veel gevallen is dit certificaat erkend door beroepsorganisaties of brancheverenigingen, en wordt het vaak vereist om werkzaam te zijn in de sector.

Je kunt je zelfstandig aanmelden voor de opleiding, maar dit kan ook via een werkgever. Er zijn ook plaagdiermanagementbedrijven die de opleiding in eigen huis hebben georganiseerd.

Opleiding

Om je kennis up-to-date te houden, dien je periodiek nascholingsmodules te volgen.
Zodra je je diploma op zak hebt, kun je direct aan de slag gaan als zelfstandig plaagdierbeheerser of treed je in dienst bij een plaagdiermanagementbedrijf.

Je kunt het vakbekwaamheidsbewijs tot Bestrijdingstechnicus (BT) volgen bij de volgende instanties: