Extranet
Actueel
Nieuws en publicaties
IPM Knaagdierbeheersing
Kalender overlast en aanpak
Werken als plaagdierbeheerser
Leden
Organisatie
Over de NVPB
Missie en visie
Organisatiestructuur
Ledenoverzicht
Gedragscode
Plaagdieren
Plaagdieren
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen
Houtbescherming
Houtbescherming
Hout Commissie
RCE-folders
Contact
Contact
Lidmaatschap
Zoek naar:
Menu
Actueel
Leden
Organisatie
Plaagdieren
Houtbescherming
Contact
Faraomier
Home
>
Plaagdieren
>
Faraomier
Eén van de bijzondere miersoorten die in Nederland voorkomt, is de faraomier. Deze miersoort komt door heel Nederland voor. De nesten bevinden zich uitsluitend binnenshuis.
De faraomier is oorspronkelijk afkomstig uit een tropische omgeving, maar heeft zich door de toename van het handelsverkeer en de aanleg van centrale verwarming ook in Nederland kunnen vestigen.
Leefwijze
De voortplanting wordt verzorgd door de koninginnen (per nest tot wel 400 koninginnen) die de eitjes leggen. De larven worden, na het uitkomen van de eitjes, verzorgd door werksters, die tevens voor de voedselvoorziening zorgen. De mannetjes zorgen voor de verdediging en uitbouw van de nesten. De koninginnen zijn bruingeel van kleur met een donkergekleurde kop en tussen de 3,5 en 5 mm groot. De werkster is bruingeel van kleur met een iets donkerder achterlijf en tussen de 2 en 2,5 mm groot.
Faraomieren zijn alleseters maar hebben een voorkeur voor vleeswaren. Zij eten ook dode insecten en komen soms ook op open wonden bij mensen af. Hun voorkeur gaat uit naar temperaturen van rond de 30º C, hetgeen verklaart waarom zij hun nesten voornamelijk bij warmtebronnen bouwen. Evenals andere dieren brengt ook de faraomier bacteriën over waardoor mensen ziek kunnen worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk levensmiddelen in goed afgesloten bussen, trommels of flessen te bewaren. Wanneer er geen voedsel is, wordt een omgeving voor de faraomier een stuk minder interessant, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het diertje zich daar in de buurt vestigt of in de buurt blijft.
Wat kunt u zelf doen?
In Nederland hebben de faraomieren geen onmiddellijk nuttige functie. In de tropen wel. Daar ruimen zij kadavers van dieren op. In Nederland is, om overlast tot een minimum te beperken, een spoedig ingrijpen gewenst. Dat houdt in dat geïnventariseerd moet worden hoever de aantasting is (in welk gebied zitten zij verspreid?) om aansluitend tot een adequate bestrijding te kunnen overgaan. Zelf bestrijdingen uitvoeren heeft tegen faraomieren eigenlijk geen zin. De aangewezen weg is om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.
Plaagdieren
Plaagdieren
Aziatische tijgermug
Bedwants / wandluis
Bijen
Bloedluis
Boktor
Broodkever
Duiven
Eikenprocessierups
Faraomier
Huiskrekel
Huisstofmijt
Kakkerlakken
Knaagkever (bonte)
Mieren
Mijten
Mollen
Motten
Muggen
Muizen
Muskusrat
Oorworm
Pissebedden
Ratten
Vliegen
Vlooien
Wespen
Woelratten
Zilvervisjes of ovenvisjes
Zwammen
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen