Extranet
Actueel
Nieuws en publicaties
IPM Knaagdierbeheersing
Kalender overlast en aanpak
Werken als plaagdierbeheerser
Leden
Organisatie
Over de NVPB
Missie en visie
Organisatiestructuur
Ledenoverzicht
Gedragscode
Plaagdieren
Plaagdieren
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen
Houtbescherming
Houtbescherming
Hout Commissie
RCE-folders
Contact
Contact
Lidmaatschap
Zoek naar:
Menu
Actueel
Leden
Organisatie
Plaagdieren
Houtbescherming
Contact
Zwammen
Home
>
Plaagdieren
>
Zwammen
De huiszwam is een in Nederland veelvoorkomende aantasting van de houten delen van het woonhuis. Oorzaak van het ontstaan van een zwamaantasting is een te hoge vochtigheidsgraad van het hout.
Voor de ontwikkeling van de zwam is het vocht van groot belang. Door middel van de zogenaamde schimmeldraden (de wortels van de zwam) wordt het vocht aangevoerd. Deze schimmeldraden kunnen over grote afstanden verspreid zijn, en zelfs op muren en beton voorkomen.
Men kan vaststellen dat er een aantasting van zwammen is wanneer het (natte) hout verkleurt, en bruin wordt. Tevens wordt het aangetaste hout zacht (houtrot) en verliezen de draagbalken hun draagkracht, waardoor de vloeren kunnen doorzakken. Het hout kan scheuren gaan vertonen, zowel met de nerf van het hout mee, als loodrecht op de nerfrichting.
Beheersing van aantastingen
Om een zwamaantasting te bestrijden is het noodzakelijk dat de vochtigheidsgraad van het hout omlaag wordt gebracht. Dit kan betekenen dat er bouwkundige maatregelen moeten worden getroffen. Ook kan dit betekenen dat gedeelten van het hout verwijderd en vervangen moeten worden. Het nieuw aan te brengen hout dient voor plaatsing te worden behandeld met een middel dat aantasting door zwammen verhinderd.
Wanneer stenen muren zijn aangetast dient het stucwerk te worden verwijderd, de voegen te worden schoongekrabd en moet een behandeling van die oppervlakken plaatsvinden met een zwamwerend middel. Wanneer de kruipruimte met een zandgrond is aangetast dan moet de bovenste zandlaag van de ruimte worden vervangen door een nieuwe laag die eventueel behandeld is met een zwamwerend middel.
Deskundige hulp
Loopt het werkelijk de spuigaten uit en vormen de zwammen een ware plaag, en een bedreiging voor de veiligheid van uw bezit? Vraag dan een vakman om in te grijpen. De zwamwerende middelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen die in het bezit zijn van een bewijs van deskundigheid.
Een deskundig ongediertebestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit logo betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Zij bestrijden de zwammen, maar ook andere houtaantasters en plaagdieren voor u met middelen die zijn toegelaten en die het milieu zo weinig mogelijk belasten.
Plaagdieren
Plaagdieren
Aziatische tijgermug
Bedwants / wandluis
Bijen
Bloedluis
Boktor
Broodkever
Duiven
Eikenprocessierups
Faraomier
Huiskrekel
Huisstofmijt
Kakkerlakken
Knaagkever (bonte)
Mieren
Mijten
Mollen
Motten
Muggen
Muizen
Muskusrat
Oorworm
Pissebedden
Ratten
Vliegen
Vlooien
Wespen
Woelratten
Zilvervisjes of ovenvisjes
Zwammen
Rattenmonitor
Veelgestelde vragen